Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2013 10:08 - Защо няма да има промяна на модела
Автор: vapour Категория: Политика   
Прочетен: 1297 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02.2013 10:09


През последните седмици стана много модерно да се иска "смяна на модела", "справедлива система" и какво ли още не. Мислите ли, че ще успеем да го постигнем? В настоящата ситуация, аз не мисля, че ще стане. За това си има една специфична причина:

Просто не сме скроени за нова система.

Повечето "социални" модели по света се опират на една много важна основа - качествата на гражданите. За да проработи такава система, тя трябва да се изгради и задейства от честни, трудолюбиви и решителни граждани.

А ние такива ли сме? Сред нас има такива хора, но те най-вероятно не са достатъчно. Мнозинството от българите си остават тарикати и хитреци на дребно. Ние сме народ, чийто идеал е далаверата и бързото забогатяване. С такъв народ и най-добрата социална система е обречена на провал - независимо дали е по исландски, финландски, таджикистански или марсиански модел.

Другият голям проблем е, че протестиращите знаят какво искат, но нямат никаква представа как да го постигнат.

Искат Велико Народно Събрание и нова Конституция, но колко от тях знаят, че за да се свика ВНС трябва да има готов проект за нова Конституция? Този готов проект трябва най-малкото да се напише, после да се обсъди, преработи, съгласува и така нататък, докато е подходящ за официално разглеждане. И чак тогава вече се свиква ВНС, което да одобри новата Конституция.

Новата Конституция няма да падне от небето - някой трябва да седне и да я напише. И ако протестиращите не искат старите партии на прехода, ще трябва да си я напишат сами.

Тук е редно да отбележа и още нещо - протестиращите не знаят и защо искат нова Конституция. Твърдят, че тя щяла да реши проблемите, но дали наистина е така?

Не си мислете, че съм против протестите. Аз съм единствено против липсата им на визия. Против съм подхвърлянето на искания без ясна програма за изпълнението им - досега никой от лидерите на протестите не е обяснил как точно ще се появи този "нов модел" в България (с ясен и подробен план за действие). Против съм отричането на всичко, без да се предлага ясна алтернатива, която да го замести - това си е най-обикновен нихилизъм.

Докато положението остане такова, промяна няма да има.

А за да има наистина промяна към по-добро, трябва да спре скандирането и да започне задаването на въпросите:

Как ще се осъществи промяната?
Кой ще осъществи промяната?
Колко време ще отнеме промяната?
Какви са целите на промяната?
Защо искаме промяната?

Отговорите на тези въпроси ще са основата за по-доброто утре за България. Без тях протестното движение е обречено на провал...


P.S. Между другото, по образование съм политолог. Затова и подходът ми към темата е малко по-академичен.



Гласувай:
2



1. jelezov - Един политолог би трабвало да знае, ...
29.05.2013 23:59
Един политолог би трабвало да знае, че днес в България МОДЕЛЪТ или СИСТЕМАТА се нарича капитализъм, т. е. ние сме част от капиталистическата СВЯТ-СИСТЕМА (по Уолърстейн) и то в нейната ПЕРИФЕРИЯ. Интелигенцията и то тази, която съответства на понятието си (Хегел), която народът е отгледал и хрантути, има поне две задължения към него: да му посочва истината за неговото битие и второ, да не чака появата на "по-добър човешки материал" а да работи с наличния, какъвто и да е той.
Ще си позволя да цитирам 3-я от Тезисите за Фойербах на К. Маркс.
"Материалистическото учение, че хората са продукти на обстоятелствата и на възпитанието и че следователно изменените хора са продукти на други обстоятелства и на изменено възпитание - забравя, че именно хората променят обстоятелствата и че трябва да се възпитава и самият възпитател. Затова то по необходимост стига дотам,че разделя обществото на две части, едната от които стои над обществото (напр. у Роберт Оуен.
Съвпадението на промяната на обстоятелствата и на човешката дейност може да бъде разгледано и рационално разбрано само като РЕВОЛЮЦИОННА ПРАКТИКА."
цитирай
2. rumen7 - за моделите....
02.12.2013 10:34
не знам друго ,но трябва да има повече морал.......!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vapour
Категория: Лични дневници
Прочетен: 31606
Постинги: 5
Коментари: 10
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930